Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Fågelmatning

Tips till en bra fågelmatning

2015-11-15 09:37 #0 av: Gurgil

Om du vill ha en bra fågelmatning och många olika fåglar ska du tänka på...

Var ska man mata?

Sätt gärna upp fågelmatningen nära buskar eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.

Vad ska man mata med?

Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika mat så att du kan locka olika arter. Här är några exempel: 
• Äpplen för trastar, rödhakar, svarthättor och sidensvansar 
• Osaltat smör kletat på trädstammar, talg, kokosfett eller ister för hackspettar, nötväckor, trädkrypare och mesfåglar 
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar 
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor 
• Havre för gråsparvar och gulsparvar 
Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt. Ostbitar, kaffebröd och russin går också ner och att riskorn skulle vara en hälsofara för fåglar är en myt.

Med lite tur lyckas du locka till dig sällsyntheter som stenknäck och om du börjar mata under hösten kanske flyttfåglar stannar till på väg söderut.

Vad bör man använda för behållare eller bord?

Behållare där fåglarna inte sitter i maten är klokt eftersom det minskar den eventuella smittospridningen. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.

Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?

Det går inte att svara ett säkert ja på den frågan, men fåglar är inte dumma. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon fara att mata fåglar året om. Än så länge har det åtminstone inte kommit någon forskning som tyder på att fåglar glömmer bort hur man hittar mat utanför fågelmatningar.

Hur gör man egna talgbollar?

: Värm försiktigt kokosfett, blanda i till exempel lätt hackade havregryn och jordnötter. Låt stelna i en form i kylen.

Skator/kråkor/nötskrikor äter upp all mat för småfåglarna – vad ska jag göra?

Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av stålnät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom. Kråkfåglar kan också få för sig att jaga småfåglar vid matningar, men normalt sett är det sparvhökar och katter som utgör de största hoten.

Är det viktigt att förse fåglarna med vatten? 
Viktigt är kanske att ta i, men det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning.
Källa:http://www.natursidan.se/nyheter/guide-till-fagelmatning/

Anmäl
2015-11-16 15:45 #1 av: Gurgil

.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.