# Pilfinken
Author: Gurgil

### **Pilfinken**

![](/u2/7e7a439c357743fb4acd0e9bbbe9af00/660/p.jpg)

### 

*   **Latinskt namn: Passer montanus**

*   **Föda: Pilfinken är till övervägande del en frö- och sädätande fågel som födosöker på marken i flock, ofta tillsammans med gråsparvar, andra fältsparvar, och finkar. Den äter gärna frön från nejlikväxter och mållor, och utspilld säd**

**Häckar: Pilfinken blir könsmogen inom ett år efter att den kläckts. Paren kan häcka isolerade eller i löst sammansatta kolonier.Vanligt är att den placerar sitt bo i en hålighet i ett gammalt träd eller i en klippvägg men även under takpannor och dylika håligheter i hustak och andra konstruktioner av människan**  

**OBS Pilfinken liknar Gråsparven mycket, men man kan se att Pilfinken har en svart prick på kinden som inte en Gråsparv har**
